Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Τοπική Επιτροπή Εθελοντών Ι.Ο.ΑΣ. Ν. Φλώρινας - Κυκλικοί Κόμβοι και Διασταυρώσεις

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”
Τοπική Επιτροπή Εθελοντών Ν. Φλώρινας
Θέμα : Κυκλικοί Κόμβοι και Διασταυρώσεις

Η Τοπική Επιτροπή Εθελοντών Ν. Φλώρινας του Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς” επιθυμεί να συγχαρεί δημοσίως τον Δήμο Φλώρινας για τις πρόσφατες καίριες παρεμβάσεις των τεχνικών υπηρεσιών του στην κατεύθυνση της ασφαλούς κυκλοφορίας, ειδικότερα δε για την απόφαση να δημιουργηθούν στην πόλη μας κυκλικοί κόμβοι (roundabouts) σε προβληματικές διασταυρώσεις, όπως συμβολή Βογατσικού, Γρεβενών και Κοζάνης, διασταύρωση Ι. Άρτη και Παύλου Μελά, και συμβολή Λεωφ. Κ. Καραμανλή, Άρεως και Μακεδονομάχων.
Πιστεύουμε ότι η ενέργεια αυτή θα συμβάλει στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, που συχνά-πυκνά βλέπαμε στις διασταυρώσεις αυτές.
Πρέπει εδώ να επισημάνουμε την μεγάλη σημασία των κυκλικών κόμβων στην ασφαλή κυκλοφορία. Τα στατιστικά στοιχεία διεθνώς δείχνουν ότι ένας τέτοιος κόμβος εγγυάται 45% λιγότερα τροχαία ατυχήματα σε σχέση με μια “κλασική” ισόπεδη διασταύρωση (ακόμα και με φανάρια) και 90% λιγότερα σοβαρά ή θανατηφόρα!! Αυτό συμβαίνει επειδή η κυκλοφορία διοχετεύεται στον κυκλικό κόμβο πιο ομαλά, καθώς δεν υπάρχουν διασταυρούμενες πορείες οχημάτων, επειδή οι προτεραιότητα είναι σαφώς ορισμένη, αλλά και διότι οι ταχύτητες είναι μικρότερες. Επιπλέον, παρά τις μικρότερες ταχύτητες, δεν υπάρχει η καθυστέρηση λόγω φωτεινών σηματοδοτών, ούτε ο ανάλογος εκνευρισμός των οδηγών. Άρα είμαστε πολλαπλώς κερδισμένοι.
Αποτελεί πάγια θέση της Επιτροπής μας, και πρόταση ταυτόχρονα προς τους αρμοδίους φορείς, η υιοθέτηση της λύσης του κυκλικού κόμβου όπου η τοπολογία και οι συνθήκες κυκλοφορίας το επιτρέπουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στο Νομό μας η διασταύρωση έξω από τη Βεύη με τον νέο δρόμο για την παράκαμψη του Κλειδιού. Εκεί οι φωτεινοί σηματοδότες είναι όχι μόνο άχρηστοι, αλλά και καθυστερούν αδικαιολόγητα την κυκλοφορία, προσθέτοντας εκνευρισμό στους οδηγούς. Πρότασή μας είναι να αντικατασταθούν το συντομότερο από κυκλικό κόμβο, ο οποίος θα δώσει απλή και οριστική λύση στο πρόβλημα. Από την πλευρά μας, ως Ινστιτούτο, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν τα στελέχη μας, θέτουμε εαυτούς στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Για την Τοπική Επιτροπή Ν. Φλώρινας,

Ο Συντονιστής, Γιώργος Χ. Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: