Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Ε.Π.Κ. Κρήτης: Προσοχή στην Παραπληροφόρηση των Διαφημίσεων

Δελτίο Τύπου 24-1-2019
Επειδή καθημερινά πυρπολιζόμαστε  από "τσουνάμι" διαφημίσεων  από τα διάφορα μέσα επικοινωνίας (ηλεκτρικά , ηλεκτρονικά κ.ά.) με αποτέλεσμα πολλές φορές να προβαίνουμε  σε αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών , που ή δεν τα έχουμε ανάγκη  ή τα αγοράζουμε από εσφαλμένη πληροφόρηση, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, οφείλει να προφυλάξει τους καταναλωτές μέλη της ή μη, από τις παραπλανητικές διαφημίσεις, δίνοντας την δέουσα ενημέρωση .
Οι συμβουλές μας:
Πότε μια διαφήμιση χρίζεται  παραπλανητική:
Μια διαφήμιση είναι παραπλανητική όταν περιλαμβάνει εσφαλμένες πληροφορίες και σας οδηγεί να αγοράσετε ένα προϊόν ή υπηρεσία που διαφορετικά δεν θα αγοράζατε.
Παραδείγματα παραπλανητικής διαφήμισης:

·               Φυλλάδιο όπου διαφημίζεται μια συσκευή, με την τιμή με μεγάλους αριθμούς ως ευκαιρία. Όταν πήγατε να την παραγγείλετε σας είπαν ότι στην τιμή δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.
·               Διαφήμιση στην τηλεόραση για κάποιο προϊόν (π.χ. χάπια αδυνατίσματος) που αναφέρει ότι αν τα πάρετε θα χάσετε βάρος, χωρίς να αναφέρεται η έγκριση από τον Ε.Ο.Φ.
·               Διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , που ανακοινώνει ότι κλείνει  η επιχείρηση  και έχει “διάλυση τιμών σε όλα τα είδη” κλπ, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό, (η ανακοίνωση ισχύει για ορισμένα  είδη).
·               Διαφήμιση  ρύθμισης δανείου, από τράπεζα όπου παρουσιάζει  ρυθμίσεις και "κουρέματα"χαμηλό επιτόκιο, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
·               Διαφήμιση, όπου εμφανίζει μια ηλεκτρική συσκευή με τα εξαρτήματά της (π.χ. σε φωτογραφία) και όταν την παραγγείλετε δεν σας στέλνουν τα εξαρτήματα, αλλά σας ενημερώνουν ότι αυτά πωλούνται ξεχωριστά ή ότι δεν πωλούνται.
·               Διαφήμιση προϊόντος ότι είναι σε θέση να θεραπεύει ασθένειες, δυσλειτουργίες ή δυσμορφίες (ψευδής ισχυρισμός).
·               Διαφήμιση  από ηλεκτρονικό κατάστημα , που μέσω πληρωμένου site, προβάλλει και ξεπροβάλλει ένα  προϊόν, όμως, δεν μας καθορίζει με σαφήνεια προδιαγραφές, τελική τιμή και τρόπο πληρωμής
Σημαντικό !!! Διαθέτουμε χρόνο και κάνουμε έρευνα και σύγκριση ποιότητας και τιμής
Δεν είμαστε μόνοι !!! Και μετά την αγορά μας , έχουμε τα όπλα μας!!!
Επικοινωνούμε με τον πωλητή, εάν δεν βρούμε ανταπόκριση  τότε προβαίνουμε άμεσα σε Καταγγελία.
Εάν αγοράσατε ένα προϊόν που αν γνωρίζατε τις πραγματικές του ιδιότητες δεν θα το αγοράζατε ή εάν το προϊόν που σας παραδώσανε δεν είναι αυτό που διαφημίζεται, τότε θα πρέπει να μας το καταγγείλετε, στα τηλ.2821092666 , 2821092306 και 2842020140 και  στο email epkxan@gmail.com  ώστε να γίνουν ενέργειες παύσης αυτής της διαφήμισης.

Επιπρόσθετοι Φορείς για καταγγελία:
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
fax: 2103843549, email: info@efpolis.gr

Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
fax: 2103319881, email: ncrtv@otenet.gr

Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος
fax: 2103246880, email: edee@edee.gr

H Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Α/Μ 35
Ταχ. Δ/νση: Πλ.1866  Αρ.2
Email:
epkxan@gmail.com                                                       
Τηλ-Φαξ: 2821092666-2821092306


Δεν υπάρχουν σχόλια: