1. Εκθέσεις -
ειδήσεις
- Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ με συμφωνία για τις Οδηγίες για τις ΑΠΕ και για την εξοικονόμηση ενέργειας (με στόχους αντίστοιχα 32% και 32,5% το 2030) καθώς και για την ενεργειακή διακυβέρνηση που θέτει στόχο για οικονομία μηδενικών εκπομπών CO2 “το συντομότερο δυνατόν".
- Σύμφωνα με την πρόσφατη βαρυσήμαντη Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας World Employment and Social Outlook, 24 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν παγκοσμίως μέχρι το 2030 από το πρασίνισμα της οικονομίας αν ληφθούν μέτρα συμβατά με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι πρόσθετες αυτές θέσεις εργασίας θα αντισταθμίσουν πολλαπλάσια τις επιμέρους μειώσεις απασχόλησης σε τομείς που θα πληγούν από πράσινες πολιτικές. Σχεδόν όλοι οι τομείς θα δουν την απασχόληση σε αυτούς να τονώνεται. Από τους 163 τομείς της οικονομίας, μόνο σε 14 θα χαθούν θέσεις εργασίας σε αυτό το σενάριο πράσινων πολιτικών, με τις περισσότερες απώλειες να σημειώνονται στους τομείς εξόρυξης και διύλισης πετρελαιοειδών (πάνω από 1εκ στον καθένα) ενώ 400 χιλιάδες θέσεις θα χαθούν στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα. Αντίστροφα, 2,5 εκ. θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και 6 εκ. από την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.
- Ο λιγνιτικός σταθμός του Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη αναδείχθηκε για το 2016 ως ο έκτος μεγαλύτερος ρυπαντής σε βαρέα μέταλλα στην ΕΕ. Κι όμως η ΔΕΗ καθυστερεί την εγκατάσταση της απολύτως απαραίτητης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για την οποία έχει δεσμευθεί στα πλαίσια του Μεταβατικού Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών.
- Η νέα Οδηγία για την ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων απαιτεί συγκεκριμένες εθνικές στρατηγικές "προς ένα ενεργειακά αποδοτικό και χωρίς εκπομπές άνθρακα εθνικό απόθεμα κτιρίων έως το 2050", κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, πρώτη χώρα σε κατοικίες στην ΕΕ και στον ΟΟΣΑ (573 ανά χίλιους κατοίκους !)
- Ο τομέας των ΑΠΕ το 2017 δημιούργησε παγκοσμίως 500 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, 5,3% περισσότερες από όσες το 2016, φτάνοντας συνολικά τις 10,3 εκατομμύρια.
- Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Bloomberg New Energy Finance για τα ηλεκτρικά οχήματα, το 2040 το 55% των παγκόσμιων πωλήσεων και το 33% του παγκόσμιου στόλου αυτοκινήτων καθώς και το 80% του παγκόσμιου στόλου λεωφορείων θα είναι ηλεκτρικά. Παρά τη σχετική ομοφωνία των αναλυτών, το πρόσφατο Εθνικό Πλαίσιο Πολιτικής για τα εναλλακτικά καύσιμα στις μεταφορές προβλέπει στο "πιο αισιόδοξο σενάριο" πως το 2030 θα κυκλοφορούν στην Ελλάδα 15.000 ηλεκτρικά οχήματα. Για σύγκριση, η Πολωνία σκοπεύει να έχει στους δρόμους της 1 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα το 2025.
- Οι παγκόσμιες επιδοτήσεις στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ανήλθαν στα 260 δις$ το 2016, χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιδοτήσεις στην παραγωγή τους. Οι αντίστοιχες επιδοτήσεις στις ΑΠΕ ήταν 140 δις$.
- Οι μέσες θερμοκρασίες στην Ευρώπη το 2008–2017 ήταν ήδη 1.6 - 1.7°C υψηλότερες από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής και αναμένεται να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στη ΒΑ Ευρώπη το χειμώνα και στη Ν Ευρώπη το καλοκαίρι.
2. Καλά νέα και
παραδείγματα
- 70 πόλεις στις ΗΠΑ (από 36 πέρυσι) με συνολικό πληθυσμό 10,3 εκ. έχουν ήδη ψηφίσει δεσμεύσεις για ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ ενώ άλλες 201 πόλεις (με πληθυσμό 24,4 εκ) έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σύντομα σε τέτοια δέσμευση.
- Η Καλιφόρνια έκανε υποχρεωτική την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα νέα σπίτια από το 2020, μαζί με άλλες αυστηρές ενεργειακές προδιαγραφές.
- Η νέα μεγάλη μπαταρία της Tesla στη Ν. Αυστραλία έχει μόλις το 2% της ισχύος του Συστήματος αλλά κατάφερε μερίδιο αγοράς 55% στην αγορά βοηθητικών υπηρεσιών ευστάθειας ρίχνοντας μάλιστα τις τιμές κατά 90%.
- Η Ολλανδία θα κλείσει 2 ανθρακικές μονάδες το 2024 ενώ οι υπόλοιπες υπερσύγχρονες 3 (τέθηκαν σε λειτουργία το 2015) θα κλείσουν το 2029.
- Η Σουηδία κατασκευάζει χαλυβουργείο που θα καταναλώνει αποκλειστικά υδρογόνο παραγόμενο από ΑΠΕ.
- Νορβηγία: μόνο ηλεκτροκίνητα πλοία θα μπορούν να μπαίνουν στα φιορδ από το 2026.
3. Διάφορα
- Μετά από προσπάθειες 3 ετών, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης γίνεται πλέον πραγματικότητα για τη Δυτ. Μακεδονία.
- Η Ευρ. Ομοσπονδία Συνδικάτων κυκλοφόρησε Οδηγό για μια Δίκαιη Μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών με προτάσεις για το πώς τα Συνδικάτα πρέπει και μπορούν να εμπλακούν στη δράση για το κλίμα.
ΤΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου