Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

16η Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Με αφορμή την ημέρα της Διατροφής ή αλλιώς Επισιτισμού που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη, σας στέλνω ένα εισαγωγικό κείμενο και  κάποιες εφαρμοστικές προτάσεις για τη σημερινή ημέρα. Για την ημέρα κατά της Παχυσαρκίας δεν θα σταλεί φέτος από το Υπουργείο, ενημερωτικό υλικό και προτροπή για εκδηλώσεις. Αυτό έγινε πέρυσι στα πλαίσια του Κοινωνικού σχολείου, που δεν υφίσταται πια.Μπορείτε λοιπόν να πραγματοποιήσετε παρόμοιες εκδηλώσεις και στις 24 Οκτώβρη, ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, δίνοντας έμφαση στις Διατροφικές Διαταραχές.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής για το έτος 2015 είναι: «Κοινωνική Προστασία και Γεωργία: σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές».
Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες ζουν κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Το 78% αυτών ζει σε αγροτικές περιοχές, όπου η γεωργία αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της αγροτικής οικονομίας και σε κάποιες περιπτώσεις της συνολικής οικονομίας.

   Η διασφάλιση μιας βιώσιμης αγροτικής πολιτικής σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο συνδέεται άρρηκτα με μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η αξιοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης και ενίσχυσης της επένδυσης στον τομέα της γεωργίας αποτελεί βασική μέριμνα κάθε κράτους και ειδικότερα στις περιπτώσεις που η γεωργία αποτελεί κύριο πυλώνα της οικονομίας του.
    Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, που σχετίζεται και με τη χάραξη διατροφικής πολιτικής στον ελληνικό πληθυσμό, προωθεί πρότυπα διατροφής που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των καταναλωτών και δίνουν έμφαση κυρίως στην κατανάλωση τοπικών γεωργικών προϊόντων. Μέσω αυτής της διαδικασίας αναδεικνύει τη σημαντικότητα των υγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως αυτές επιτυγχάνονται μέσα από την υιοθέτηση του προτύπου της Παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής. Το πρότυπο αυτό αποτελεί τον υγιεινότερο τρόπο διατροφής και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τα ευεργετικά του αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου.
Αυτό το πρότυπο καλούμαστε και εμείς να περάσουμε στους μαθητές μας και να τους προτρέψουμε :
·         Να καταναλώνουν ένα επαρκές πρωινό με σπιτικά αρτοσκευάσματα
·         Να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια
·         Να προτιμούν τοπικά γεωργικά προϊόντα
·         Να αποφεύγουν την κατανάλωση αλλαντικών και προϊόντων fast-food
·         Να αποφεύγουν την κατανάλωση διαφόρων σνακ όπως γαριδάκια, πατατάκια, κρουασάν, γκοφρέτες, καραμέλες, κ.λ.π.
    Με αφορμή την ημέρα αυτή μπορείτε να διοργανώσετε διάφορες εκδηλώσεις ή να αναφερθείτε στην ημέρα μέσα στην τάξη με τα τμήματα που θα έχετε μάθημα, ώστε να αναδείξετε τη σημασία και την αναγκαιότητα της υιοθέτησης υγιεινότερων συνηθειών διατροφής, προβάλλοντας ταυτόχρονα και την Παραδοσιακή Ελληνική  Διατροφή, εστιάζοντας περισσότερο στα βασικά είδη διατροφής (ψωμί, όσπρια, ελαιόλαδο, κ.ά) που μας παρέχει η ελληνική γη.
   Μπορείτε να πάρετε πρωινό με τους μαθητές σας, να φάτε φρούτα μέσα στην τάξη, να κάνετε πικ-νικ, να δημιουργήσετε αφίσες σχετικές και να τις αναρτήσετε σε εμφανή σημεία του σχολείου, κ.ά.
   Ακόμη μπορείτε να αναφερθείτε και σε γενικότερα θέματα διατροφής (αυτό μπορείτε να το κάνετε και στις 24 Οκτωβρίου-ημέρα κατά της Παχυσαρκίας), όπως στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής που κυμαίνονται σε αρκετά υψηλά ποσοστά μεταξύ των εφήβων(16,7-18,3%).
 Εκπαιδευτικό υλικό για τις ΔΠΤ και άλλες χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.anasa-trofigiaskepsi.gr



Μάγδα Παντάλη
Σχολική Σύμβουλος Οικιακής Οικονομίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: