Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ανακοίνωση Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο - 2025

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή την ανακοίνωση του νέου Πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2025.

Το θέμα που επιλέχθηκε για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι: «Λέμε ΟΧΙ στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό: Μαθαίνουμε, Προστατευόμαστε, Στηρίζουμε!» και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: «Κοινωνικά δίκτυα: προστατεύοντας τους εαυτούς μας και τους φίλους μας».

Όλες τις πληροφορίες για το διαγωνισμό μπορείτε να τις δείτε εδώ: https://saferinternet4kids.gr/sid/sid-2025/challenges-sid-2025/challenges_sid_2025/

Θα χαρούμε πολύ να συμμετέχετε στο διαγωνισμό και να απολαύσετε μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές σας το «ταξίδι» για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο!

Άλλες δραστηριότητες που οργανώνονται από το κέντρο μας και ενδεχομένως να άπτονται των ενδιαφερόντων σας είναι:

  1. ΜΟΟC για την έμφυλη διαδικτυακή βία για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (EuropeanSchoolnet : έναρξη 21 Οκτωβρίου - λήξη 28 Νοεμβρίου 2024). Εξετάζεται ο αντίκτυπος της έμφυλης βίας σε ευάλωτες ομάδες όπως οι νέοι, τα άτομα LGBTQI+ και τα άτομα με αναπηρίες, και προσφέρει πρακτικά εργαλεία για τους/τις μαθητές/τριες σας. Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: https://bit.ly/GBV_MOOC
  2. Διαδικτυακό σεμινάριο για την έμφυλη βία στο διαδίκτυο. Διαβάστε περισσότερα και εγγραφείτε εδώ: https://saferinternet4kids.gr/webinars-all/web_22_10_2024/
  3. Εργαλειοθήκη Ctrl+Alt+GBV για τη διευκόλυνση σημαντικών συζητήσεων και την ενδυνάμωση των μαθητών/τριών για την αντιμετώπιση της έμφυλης διαδικτυακής βίας.
  4. Εργαλειοθήκη ΒΙΑ Toolkit για την ενδυνάμωση των νέων ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο υπεύθυνα και με ασφάλεια. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλο να υποστηρίξει και τις ανάγκες παιδιών προσφύγων/μεταναστών.
  5. Ενημερωτική έκθεση του προγράμματος menABLE για τη διαδικτυακή έμφυλη βία. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλά νέα άτομα φαίνεται να έχουν εσωτερικεύσει τη διαδικτυακή έμφυλη βία, ενώ οι ευάλωτες ομάδες, όπως οι LGBTQI+ και οι γυναίκες, αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους.

Με εκτίμηση

Η ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ