Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ε.Π.Π. Κρήτης: Άρθρο τής Ιωάννας Μελάκη για τον Πυροσβέστη

Γράφει η Ιωάννα Μελάκη 

για τον εργάτη πυρόσβεσης (πυροσβέστη)

Με αφορμή το νέο άρθρο 48 του ν 5116/2024 και τις εικόνες ντροπής, που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες ημέρες με τους εξαντλημένους πυροσβέστες, να κοιμούνται στους δρόμους η παρακάτω τοποθέτηση.

Συνεχίζουμε να εμπαίζουμε.το επάγγελμα του πυροσβέστη, διότι το επάγγελμα,  του πυροσβέστη στην ουσία είναι , λειτούργημα…..

Γιατί:

Για τον πυροσβέστη, δεν υπάρχει οικογένεια

Για τον πυροσβέστη, δεν υπάρχει ωράριο

Για τον πυροσβέστη, δεν υπάρχει άδεια εργαζομένου

Γιατί:

Βραβείο για την ΕΕΚΕ στα Education Leaders Awards

Το Χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Εξωστρέφεια, Εκπαιδευτικές Επισκέψεις  & Βιωματική Μάθηση στη Δημόσια  Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση απέσπασε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου στα Education Leaders Awards για το μαθητικό κυλικείο - παιδική επιχειρηματικότητα, σύνδεση με την αγορά εργασίας και την κοινωνία, που διοργανώθηκαν για ένατη συνεχή χρονιά από την Boussias Communications.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου και την αρωγή των εκπαιδευτικών του και της συνεργαζόμενης διευθύντριας, δρ Αναστασίας Κατσούγκρη υλοποίησε ένα καινοτόμο βιωματικό project με στόχο τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Στο πλαίσιο του έργου, οι μαθητές έμαθαν να παρασκευάζουν, να συσκευάζουν, να αγοράζουν τις πρώτες ύλες και να διαχειρίζονται τα οικονομικά της δικής τους «επιχείρησης» επιλέγοντας σωστά και υγιεινά φαγητά.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

ΕΕΚΕ - Preventia: Στόχος η μείωση της εξάπλωσης των μη μεταδοτικών ασθενειών

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, γνωστές και ως χρόνιες ασθένειες, είναι ασθένειες που δεν μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, o διαβήτης, o καρκίνος και οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Οι μη μεταδοτικές ασθένειες είναι αποτέλεσμα ανθυγιεινού τρόπου ζωής, π.χ. κάπνισμα, σωματική αδράνεια, ανθυγιεινές δίαιτες και χρήση αλκοόλ, που οδηγούν σε μεταβολικές και φυσιολογικές αλλαγές. Στις ευρωπαϊκές χώρες, οι μη μεταδοτικές ασθένειες ευθύνονται για ένα τεράστιο μέρος της επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουν τα συστήματα δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη. Τα αυξανόμενα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με αυτές στην Ευρώπη είναι ανησυχητικά, αλλά αν βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα, τα περίπλοκα ζητήματα υγείας που προκαλούνται από αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν, εάν βελτιώσουμε τα μέτρα πρόληψης και προάγουμε την υγεία.

Η υγιεινή διατροφή είναι μια βασική πτυχή του τρόπου ζωής μας και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αύξησης των μη μεταδοτικών ασθενειών. Μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία μας και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.